چرا شیشه شفاف است؟ | از شیشه فوق شفاف چه استفاده هایی می شود؟
در این صفحه از شیشه شفاف با موارد زیر آشنا شوید؟
چرا شیشه شفاف است؟
حتما شما هم تا به حال به این فکر کرده اید که چرا شیشه شفاف است و چرا از درون شیشه می توانیم اجسام را به راحتی ببینیم اما فریم دور شیشه دارای چنین خاصیتی نیست؟
معمولا اکثر مایع ها و گازها مثل آب , هوا, روغن مایع و یا الکل شفاف می باشند و در طرف مقابل مواد جامد مانند چوب، فلز و سرامیک و غیره اکثرا غیر شفاف هستند. این امر معمولا به علت تفاوتی است که در بین ساختار ملکولی مواد جامد، مایع و گاز وجود دارد.
ساختار شیشه شفاف
ساختار مولکولی مواد جامد به صورت آجرهایی منظم در کنار هم چیده شده اند و روی هم قرار گرفته اند که این امر باعث می شود تا امواج نور از میان آنها عبور نکنند. اما ساختار مولکول های مواد مایع به صورت نامنظم می باشند و اتصالاتشان محکم نیست. به دلیل وجود همین ساختار غیرمنظم امواج نوری می توانند از بین آن ها عبور کنند.
اما در گاز این فاصله ها بسیار بیشتر هستند. به دلیل همین فاصله ی بسیار زیاد، امواج نور خیلی راحت تر از بین آن ها عبور می کند و به همین دلیل است که شیشه نه جامد و نه مایع می باشد. هر چند که مولکول های شیشه مانند ملکول های مواد جامد بی حرکت می باشند اما مانند مولکول های مواد مایع به صورت نامنظمی در کنار هم قرار گرفته اند و این امر سبب می شود تا امواج نوری از بین آن ها عبور کند. این ساختار مولکولی شرایطی را به وجود آورده که علی رغم جامد بودن شیشه خاصیت شفاف بودن را نیز داشته باشد.
انواع شیشه شفاف
شیشه سوپر کلییر
شیشه ماده شفافی است، اما این شفافیت درجه خاصی دارد. شیشه های معمولی درجه مشخصی از شفافیت دارند، اما شیشه فوق شفاف یا شیشه سوپرکلییر (Extra Clear Glass) بسیار شفاف تر از شیشه های معمولی می باشد. فرایند تولید و مواد خام اولیه تولید شیشه فوق شفاف کمی متفاوت تر از شیشه های شفاف معمولی است.
به طور کلی در مواد اولیه ساخت این شیشه ها سعی می شود از آهن کمی استفاده شود تا بازتاب نور به حداقل برسد، از این رو به این شیشه ها Low-iron یا شیشه کم آهن نیز گفته می شود. هنگامی که چند لایه شیشه روی هم قرار می گیرند، درجه شفافیت شیشه نمایان تر می شود. در مواردی که از شیشه های دو یا چند جداره استفاده می شود و یا در مواردی که نیاز به استفاده از شیشه های لمینت دو یا چند لایه می باشد، اگر از شیشه های معمولی استفاده شود، مشاهده می شود که از وضح و شفافیت شیشه بسیار کاسته می شود، در این موارد استفاده از شیشه فوق شفاف این مشکل را بر طرف می کند.
در مواقعی که نیاز است که حداکثر نور خورشید از شیشه عبور کند مانند شیشه سلول های خورشیدی تولید برق، یا در مواقعی که لبه شیشه نمایان است، و یا در مواقعی که می خواهیم رنگ های واقعی محیط را ببینیم، شیشه فوق شفاف کاربرد فراوانی دارد. با افزودن پوشش های مخصوص روی شیشه می توان خاصیت ضد بازتاب دهندگی نیز به این شیشه ها افزود.
شیشه کریستالترکیبی از شیشه می باشد که به صورت کاملا شیشه فوق شفاف و بدون هیچ گونه ناخالصی تولید می گردد که بیشتر در لابی ها، جواهرفروشی مغازه ها و شوروم ها مورد استفاده قرار می گیرد. شیشه کریستال بدون جوش و موج و سبزی و تیرگی از بهترین کشور های اروپایی وارد می شوند.
از نظر دسته بندی در کل شیشه ها به سه قسمت تقسیم می شود که عبارتند از شیشه کریستال، شیشه سوپر کلیر، شیشه اولترا کلییر، شیشه فلوت که در مقایسه با الباقی شیشه ها از مزیتهایی برخوردارند که آنها را متمایز می کند. از نظر کیفیت تولید از بهترین نوع مصالح با کمترین ناخالصی و کاملاً شفاف هستند با بهترین ماشین آلات ایتالیایی در صنعت شیشه تولید میشود و هزینه تمام شده شیشه کریستال بالاست.
نقش دما در شفافسازی شیشه
یکی از مهمترین مسائلی که میتواند نقش زیادی در شفافیت شیشه مورد نظر داشته باشد، دما است. یکی از مواردی که در ایجاد شفافیت در شیشه نقش بازی می کند گرما و یا سرمادهی است. به عنوان نمونه می توان گفت که اگر میزان خنک سازی و یا سرماگیری بیشتر باشد در کیفیت شیشه تاثیرگذار است و طرح های خاصی در شیشه به و جود می آید. خنک سازی می تواند طول موج های نور در شیشه را تحت تاثیر قرار دهد، به طوری که هر چقدر طول موج ها کمتر باشد شفافیت بیشتر می شود. البته یکی دیگر از راه های شفاف سازی اعمال فیلترهای خاص می باشد.
به علاوه این فرایند برای تولید شیشههای سکوریت نیز اهمیت زیادی دارد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت فرایند گرمادهی و سرمادهی شیشهها باید بر اساس اصول و استانداردهای مشخص انجام شود تا بتوان انواع شیشه شفاف با بالاترین کیفیت تولید کرد.
تفاوت شیشه شفاف وارداتی و ایرانی در چیست؟
شیشه های ایرانی دارای مغز سبز هستند و از نظر رنگ متمایل به سبز می باشند و وضوح و شارپ کمتری نسبت به شیشه های کریستال دارند ولی شیشه های کریستال دارای مغز شفاف تر که در زیر نور آفتاب دارای مغز آبی هستند.
شیشه های وارداتی ترکیبات شیشه به صوت کاملا شفاف و بدون هیچ گونه ناخالصی ساخته میشود، از این شیشهها بیشتر در جواهر فروشیها، ساخت ظروف کریستال، جواهر فروشیها و... استفاده میشود و به دو نوع کلییر (Clear Glass) با نام اختصاری CG و سوپر کلییر (Super Clear Glass) با نام اختصاری SCG دسته بندی میشود. به عنوان مثال شیشههای کریستال به طور کل وارداتی هستند و بیشتر از کشور بلژیک وارد میشود به همین علت به نام شیشه بلژیکی مشهور هستند.
ساخت و تولید شیشه شفاف
سیلیکا را میتوان به عنوان یکی از اصلیترین متریالها برای ساخت شیشه شفاف بیان کرد. سیلیکا مادهای بوده که میتوان آن را در شنهای موجود در ساحل نیز یافت. در واقع این ماده موجب حرارت به شنها شده به طوری آنها به صورت مایع و روان در می آیند. مایعی که ایجاد شده را میتوان دوباره به حالت منجمد درآمد. در نهایت این فرایند شیشه شفاف را در شکلهای مختلف برای کاربردهای خاص تولید میکنند.
در فرایند تولید شیشه شفاف آن چه که اهمیت دارد نحوه و زمان گرما و سرمادهی به آن است. این مرحله باید به صورت دقیق اندازهگیری شده و در زمان خاصی انجام شود تا در نهایت یک شیشه شفاف برای کاربردهای مختلف نظیر ساخت درب شیشهای برقی به کار رود.
آیا کیفیت شیشه تاثیری در قیمت شیشه شفاف دارد؟
یکی از مهمترین موضوعاتی که مشتریان به آن توجه دارند قیمت شیشه شفاف و هزینه نصب شیشه است. همان طور که اشاره کردیم شیشههای شفاف در مدلهای مختلفی طراحی و تولید میشوند. بنابراین این میتواند اولین عاملی باشد که روی قیمت تأثیر دارد. به علاوه ضخامت شیشه شفاف، نشکن بودن آن و نوع کاربری آن و موارد دیگر همگی میتوانند از دیگر عواملی باشند که روی قیمت شیشههای شفاف تأثیر دارند.
انواع شیشه فوق شفاف و کاربرد آن چیست؟
شیشه فوق شفاف بدون هیچ ناخالصی تولید می گردد که بیشتر در طلافروش ها و مغازه های لوکس استفاده می گردد. شیشه فوق شفاف در دو دسته کلییر و سوپر کلییر دسته بندی می گردند. شیشه شفاف در زیر نور آفتاب به صورت آبی دیده می شوند و از نظر شکنندگی به علت خلوص بالا دارای شکنندگی بالاتری هستند.
قیمت شیشه شفاف چقدر است؟
قیمت شیشه شفاف بر اساس عوامل مختلفی از جمله نوع، ضخامت، کاربری، برند سازنده و ... تعیین میگردد.
اصلیترین موادی که برای ساخت شیشه سکوریت به کار میرود چیست؟
اصلیترین مادهای که برای ساخت شیشه سکوریت به کار میرود، سیلیکا است.